RÓLAM

TORMA ZOLTÁN VAGYOK

dendromán és természetjáró

Bemutatkozás

Mindig is túrázó, kiránduló típus voltam. Szerencsére feleségem és a lányunk is hasonló beállítottságú. Jártunkban keltünkben szívesen megnéztük a nagy fákat, volt, hogy egy – egy nevezetes fát külön is felkerestünk, de az érdeklődésünk átlagosnak volt mondható. Egy idő után azt vettük észre, hogy a felkeresendő túracélpontok száma fogyatkozik. Ez idő tájt vette meg feleségem Dr. Pósfai György Magyarország Legnagyobb Fái című könyvét. A könyv révén egy csapásra nagyon sok kirándulási célponttal gyarapodtunk. Már 2007-ben kerestünk nagy fákat a könyv alapján, Először a könyvben található leírásokat követve, majd az autós GPS segítségével, de többnyire ezek a portyázások – ámbár kalandosak – inkább tortúrák voltak, mint túrák.

2012-ben túráztunk Nagybakónak közelében , a Kőszikla Szurdokban, amelyben találtam egy listagyanús szelídgesztenyefát. Addigra már megérett bennem az elhatározás, hogy Dendrománián (Dr.Pósfai György által létrehozott honlap, ahova Dr.Pósfai György várja az újabb listás méretű fákról szóló bejelentéseket) még fel nem listázott fákat keressek. Ahogyan a sláger mondja: „Igazi zenész saját zenéjét játssza”.

Az elhatározást tett követte. Beszereztem egy túra GPS-t, optimistán egy 20 méteres mérőszalagot és visszatértem a tett színhelyére. Még abban az évben felkerült a két(!) nagybakónaki szelídgesztenyefa a Dendromániára és… és innét kezdve nincs megállás.

KAPCSOLAT

 
Kérdésed van? Keress meg bátran!
 

TZARBOR.HU

Torma Zoltán 2016