Vissza az Ormánságba

Amúgy is visszamentünk volna az Ormánságba, hogy azokat az „ígéretes” helyeket is bejárjuk, ahol a múltkor vissza kellett fordulni, mert a sok csapadék miatt a földutak nehezen járhatóak voltak, de Wágner László úr hírt adott egy barkóca berkenye fáról a Zádori legelőn és ez katalizátorként hatott.

Fő célpontként azt vettük az első helyre, de első nekifutásra nem jutottunk el a barkóca berkenye fáig, mert Pálfai László úrhoz siettünk vissza, így „csak „ egy 512 cm-es kocsányos tölgy listázására futotta az időből.

 

Mellesleg a Zádori legelő maga egy csoda.

 

A visszaúton még gyorsan megmértem egy lenyűgöző magyar kőrist Teklafalunál.

 

Pálfai úrral elindultunk megkeresni egy méretes szilfát, meg is találtuk,

de  már a helyszínen kiderült, hogy Lukács Robi már korábban megtalálta

http://www.lukacsrobert.hu/2012/08/dravasztaratol-vejtiig.html

és már fenn is van a Dendrománián.

http://www.dendromania.hu/index.php?old=fareszletezo&id=37&id2=10&megye=&telepules=Vejti&nemzetseg=

A csalódás nem szegte kedvünket elmentünk egy nagy fekete nyárfákat tartalmazó erdőrészbe, amit én a magam számára óriások erdejének kereszteltem el. Itt nem annyira a klasszikus, 6 m feletti kerületű fák domináltak (habár azokból is akadt), hanem a 4-5 m kerületű sudár óriások. Sajnos elmulasztottam egy olyan képet készíteni, ami jól adná vissza a hely hangulatát. Többek között ilyen fákat lehetett ott találni.

 

Hazafelé jövet egy nagy fűz körvonalai sejlettek fel a bozótos mögött így azt is megnéztem. Véleményesen, alacsonyan elágazónak lehet tekinteni, de feltettem a honlapomra, mert a kerülete 7 m felett volt. Az igazi monstrumnak viszont a szomszédja bizonyult, amelynek kb. 3 méteres kerületű oldalágai sorra letörtek,

így a maradék kettő (594 cm) már nem mutatott nagy fát messziről, viszont a letört ágak alatt mérve a törzs 982 cm-es volt.

Másnap, kis csapatunkat Hódossy Attila úrral megerősítve, elindultunk a Zádori legelő felé, hogy megkeressük a barkóca berkenyét. Útbaejtettünk egy nagy fekete nyárfát Révfalu közelében, amit a múltkor a szóbeli eligazítás alapján nem sikerült megtalálnunk, de most Hódossy úr vezetésével megtaláltuk.

Hódossy úr a 779 cm-es fekete nyárfával.

 

A Zádori legelőn oda- vissza elmentünk a barkóca berkenyefa mellett, mire észrevettük. Sajnos koronájának több, mint felét elvesztette, de még hajt

és szépen terem is.

Valamirevaló legelő nem lehet meg (miniatűr) tehenek nélkül.

 

A Zádori legelőn talált többi fa feltehetően a legutóbbi felmérés óta „nőtt bele” a listába.

Tettünk egy kis kirándulást Sasrétre, hogy megnézzük az ősbükköst. A nap számomra legkülönlegesebb fája egy fekete diófa Szabáson. Sajnos még nem dendrós, 382 cm, de nagyon szép fa.

Utolsó nap Dörögdi András úr vezetésével vágtunk neki a fakeresésnek.

A nap legnagyobb találatáról 790 cm, fekete nyár csak itthon derült ki, hogy már fenn van a Dendrománián.

Feleségem és Dörögdi András úr, a ragyogó napsütésben, a fánál.