Dél Zala

Tekintettel arra, hogy dendromán szempontból Zala kimeríthetetlen, visszatértünk Zala megyébe, hogy új fákat keressünk.

Egy fa, amelyet Köllisné Bubernik Andrea Valéria jelzett előre Türjéről már induláskor biztosnak látszott, csak az volt a kérdés, hogy listás-e. 532 cm-es kocsányos tölgynek bizonyult.

Horváth Béla úr azt tanácsolta, hogy feltétlenül nézzük meg a, Zalasárszeg közelében levő, beerdősült, fás legelőt.

A területről már volt öt fa a Dendrománián, de reméltem, hogy találok kocsánytalan tölgyeket. Ehelyett listába belenőtt csertölgyeket ill. gyertyánokat találtam.

Egy teljes napot szenteltem a Bacónaki hegynek, de nem találtam új fákat. Már a múltkor is szemezgettem egy gesztenyefa óriással, amelyik soktörzsű, így nem dendrós, de különlegessége okán a saját honlapomra felteszem. (Tőben mérve a kerülete 1020 cm.).

(Törzsek tobzódása)

Elmentünk Varászlóra, hogy egy 2016-ban öt méter alatti gesztenyefát megmérjünk. Most már éppen elérte az öt métert.

A Közeli Inkén találtunk egy (sarjhajtásokkal együtt) 480 cm-es ginkgkót.

Tavalyelőtt már jártunk Sandon. Akkor hagytam magam meggyőzni, hogy nem érdemes kimenni a hegybe. Most kimentünk és érdemes volt.

Sajnos péntekre beköszöntött az esős idő, így fáztunk a fázástól. Inkább elmentünk Szlovéniába Felsőlendvára várat nézni.

Hiába no a dendromán Szlovéniában is dendromán. Nem tudtuk nem észrevenni a vár előtti parkban álló pompás tulipánfát. (Kerülete 504 cm.) A mellette álló, kevésbé szerencsés küllemű fa is tulipánfa.