Zempléni fakeresés 2018

A héten elutaztunk a Zemplénbe fákat keresni.

2014- ben jártunk Telkibánya környékén fakeresési célzattal. Akkor volt néhány fa, amit nem találtunk. Visszatértünk tehát, hogy felkutassuk a régieket és újakat is találjunk.

Pl. a szalaszendi fekete nyárfát

hiába kerestük 2014- ben, csak most találtuk meg Molnár Levente és Karsai Attila urak segítségével.

2014-ben 460 cm-esre mértünk egy tölgyfát

a piros jelzés közelében, de akkor még nem lépett hatályba a pusztaedericsi paradigmaváltás, így azt is újramértük; 472 cm, mert kocsánytalan tölgynek bizonyult.

Évek óta kerestem egy tölgyfát, amiről láttam egy fényképet a neten. Most Boda Zoltán erdész úrnak köszönhetően megtaláltuk.

Szemán Márk és Suhaj István erdész urak kalauzolásával sok új izgalmas fát találtunk. Éppen az első kocsánytalalan tölgyet

Baranyai Laci már 2009-ben megtalálta. Ő akkor 495** cm-et mért. sajnos a fa (valászínűleg alacsonyan elágazó) oldalága lehasadt. így a kerület most csak 445 cm volt. A dolog iróniája, hogy így is listás lett, a fent említett paradigmaváltásnak köszönhetően.

A sok fa közül kiemelném a simafenyőket.

Ez a fenyősor –előtérben a listás példánnyal egy hajdani faiskola helyén áll.

A látott fák közül nekem a személyes kedvencem az István kúti turistaház közelében álló kocsánytalan tölgy.

Egyik oldalról nézve kúpos,

a másik oldalról nézve félgömb formájú a koronája.

Felejthetetlen élmény az újhutai duglász fenyves. Laczkó Péter úr útmutatása alapján találtuk meg. Nem tudom Macbeth mit érzett, amikor megindult feléje a birnami erdő, de az újhutai duglászerdő látványa is sokkolóan tud hatni.

Szinte eltörpül az ember.

Perifériális vertigó

 

Az ismertető tábla minden tudnivalót tartalmaz.

Maros László erdész úr ajánlotta, hogy nézzük meg Tiszanagyfalun a „Királyfát”.

Lazó Ildikó, az önkormányzat munkatársa vezetett oda bennünket. Megérte a szúnyogokkal hadra kelni. A fa egy 750cm-es szürke nyárfának bizonyult.